Kranio-Sakral Terapi

Nu tilbyder jeg også

Kranio-sakral terapi

Hvad er Kranio-Sakral Terapi

I Kranio-Sakral Terapi er det en grundantagelse, at kroppen selv korrigerer ubalancer. Gipsen heler heller ikke det brækkede ben - det gør kroppen. Men gipsen har en funktion - den skaber nogle omstændigheder, som giver kroppen gode muligheder for at komme sig.

 

Kranio-Sakral Terapi drejer sig meget om det samme - at give kroppen optimale arbejdsbetingelser. I selvsamme øjeblik, som kroppen bringes ud af balance, starter den selv helingsprocessen - den søger altid tilbage mod balance. Denne re-balancering foregår uafbrudt, og langt det meste af tiden med succes - vi bemærker den end ikke. Men livets forunderlige gang bringer os ind imellem til grænsen, og nogle gange over. Krydser vi denne kroppens egen grænse for re-balancering, overvældes vores system - dette er kernen i et traume, såvel fysisk som psykisk.

 

Et traume er karakteristisk ved, at det indeholder en masse energi - energi, som kroppen pr. refleks mobiliserer til enten kamp eller flugt. Men er vores system blevet overvældet, bliver denne kraftfulde energi aldrig kanaliseret ud i hverken kamp eller flugt - energien "stivner" og låses derved fast i systemet. Rent fysiologisk optræder den fastlåste energi som spænding i muskler, bindevæv og knogler.

 

Traumer kan opstå i snart sagt alle situationer, da vores fysiske, psykiske og emotionelle konstitution er svingende, og derfor vil vores grænser for traumatisering naturligvis også være skiftende. Men nogle begivenheder er selvfølgelig mere prekære end andre - fødslen, fald, slag, sygdom, trafikulykker, chok mm. er alle oplevelser, som kan sætte sig dybe spor. En helt anden slags belastninger opstår ved stress, dårlig kropsholdning og forkerte arbejdsstillinger - disse mere "seje" forløb snarere tvinger systemet ud af balance, og giver det meget dårlige betingelser for restitution. Stille og roligt spændes kroppen inde.

 

De helt subtile bevægelser er nøglen - trykket i Kranio-Sakral Terapi er på ca. 5 gram (1 A-4 papir), og denne lette berøring gør det muligt for kroppen at slippe spændingerne. Spændinger er modstand, og er der noget modstand ikke ønsker, er det endnu mere modstand udefra. Mødes modstand i stedet med plads, bevægelighed og åbenhed, vil den smelte bort - pladsen og bevægeligheden gør det umuligt for den fortsat at holde fast. Dette "slip" af spænding er meget tydeligt at mærke, og kroppens respons kommer også prompte - lokalt bliver området blødt, varmt og roligt, og som en bølge breder afspændingen sig ud i systemet - som om hele organismen re-organiserer sig i forhold til denne nyvundne plads og forøgede bevægelighed.

 

Kranio-Sakral Terapi er en nænsom hjælpen kroppen hele vejen hjem - helt og aldeles på kroppens betingelser.

 

VIDSTE DU AT :

Hos en voksen består kraniet af 8 knogler, ansigtet af 14, rygsøjlen af 24 led og endelig korsbenet, som er sammenvokset af 5 hvirvler. Alle disse knogler bevæger sig - hver enkelt knogle har sit eget bevægelsesmønster og indgår samtidigt i en fælles rytme, kaldet den kranio-sakrale rytme. Denne rytme kan mærkes over hele kroppen - f.eks. bliver hovedet først bredere og bredere, siden smallere og smallere, så igen bredere… en sådan cyklus optræder 3-20 gange pr. min.Den kranio-sakrale rytme er altså meget variabel, og dens frekvens, styrke, symmetri og kontinuitet giver vigtige informationer om kroppens sundhedstilstand. I afsnittet om Biodynamics omtaler jeg nogle langsommere, dybereliggende og mere stabile bevægelser - det er dem, som man i Biodynamics arbejder med.

 

DH Motorik Dønnevældevej 123 , 3230 Græsted - Tlf. 40 36 25 62 - CVR. 31 83 05 40